Tuesday 5 March 2013

Tiltakozás az ELTE-s elbocsájtások ellen

Az alábbiakban az ELTE BTK Angol Nyelvészeti és Anglisztikai Tanszékeinek tiltakozásait olvashatja Nádasdy Ádám és Dávidházi Péter elbocsájtása ellen.





Ná­das­dy Ádám 66 éves és az ELTE BTK, „az ország legelső egyetemének legelső kara”, végső szorultságában úgy határozott, hogy nyugdíjba küldi és nem tart igényt arra, hogy tovább hallgatókat oktasson — jóllehet professzorként még négy évig, 70 éves koráig oktathatna. Kevés döntést lehet elképzelni, amely ennél rövidlátóbb lenne. Ná­das­dy Ádám a szó szoros értelmében iskolateremtő tanár-tudós: alig van olyan magyar hangtanász, „fonológus”, itthon vagy külföldön, aki ne lett volna a tanítványa — vagy (szerencsétlenebb esetben) tanítványának tanítványa. Ná­das­dy Ádám par excellence tanár, kiváltképp jól jár az a diák, aki óráját hallgathatja, és megfordítva, szörnyű pech, ha egy angol (vagy más nyelv) szakos kihagyja Ná­das­dyt. Ná­das­dy Ádám nagyszerű tanár-egyéniség: nyelvészetet tanít, de többet ad, mint „szimpla” nyelvészetet, kultúrát (is) tanít, szerepe jócskán meghaladja azt, ami pusztán szak-nyelvészeti. Milyen egyetem az, amely nem akarja, hogy egy ilyen tanár addig oktasson, amíg szelleme és ereje bírja? Ná­das­dy Ádám 66 éves – egy angol szakos diáknak még négy évig lehetne olyan szerencséje, hogy az óráját látogathatja, még négy évfolyamnyi angol (és más nyelv) szakos diáknak lehetne olyan szerencséje, hogy az óráját látogathatja.

Ne fosszuk meg őket ettől!

ELTE Angol Nyelvészeti Tanszék

** ** **

Dávidházi Péter, a Magyar Tudományos Akadémia doktora és levelező tagja, intézetünk professzora, az Anglisztika Tanszéken működő két doktori program oktatója, magyar és angol nyelvű monográfiák szerzője, az Academia Europaea tagja, Széchenyi-díjas, Tarnai-díjas és Toldy Ferenc-díjas tudós.

Dávidházi Péter a TDK vezetésétől kezdve a doktori disszertációíró szemináriumig az oktatás minden fokán a tudományos mű megalkotását tartja fókuszban. Ő alapította a ma is működő tanszéki Work-in-Progress műhelyt, ahol oktatók és doktori hallgatók vitatják meg készülő műveik egy-egy fejezetét egymás kritikai megjegyzéseinek kereszttüzében ugyanakkor hasonlíthatatlnul barátságos és támogató légkörben. Ezt a légkört is Dávidházi Péter teremtette a műhelymunka köré.

Dávidházi Pétert arra kérte nyomatékosan a Kar vezetősége, hogy kezdeményezze saját fizetés nélküli szabadságát a 2013. márc. 1.—2013. dec. 31. közötti időszakra. Dávidházi Péter ezt kezdeményezte is, az ELTE BTK és a kollégák iránti lekötelező lojalitással.

Az Anglisztika Tanszéken azonban kezelhetetlen helyzeteket teremt máris, hogy a Tanszéken működő két doktori programon Dávidházi Péter nélkül egyetlen professzor marad aktív státuszban. Szigorlati bizottságok omlanak össze, doktori védések bizottságai maradnak elnök nélkül. A doktori iskolákban folyó munka az egyetemi oktatás kis szegmense, de az oktatás minőségének, és a tudós- és oktatói utánpótlás képzésének záloga.

Dávidházi Péter 65 éves — munkáját, jelenlétét átmenetileg sem kívánjuk nélkülözni.

ELTE Anglisztika Tanszék